01

Nábor

Chcete se stát pražským strážníkem? Tady najdete všechny potřebné informace.

05

Najdi svého strážníka / vozidlo

Zde můžete najít Vašeho okrskáře, nebo zjitit, zda bylo Vaše vozidlo odtaženo

02

Tiskové zprávy

Přehled tiskových zpráv

06

Změna termínu projednání přestupku

Zde si můžete přeobjednat termín pro projednání přestupku.

03

Pražský strážník

Aktuální číslo a archiv časopisu Pražský strážník

04

Pohledávky

Byla Vám uložena pokuta tzv. na „složenku“ a nejste si jisti, zda jste pokutu v řádném termínu zaplatili?

Tiskové zprávy

Sledujte náš instagram

1 060 odtažených vozidel a 893 výjezdů na tísňové tlačítko

tramvajSoučinnost strážníků a Dopravního podniku v pražské metropoli je na denním pořádku. V přímé souvislosti s provozem MHD na území Prahy zajišťuje pražská městská policie pravidelný dohled nad bezpečností a veřejným pořádkem v prostředcích městské hromadné dopravy a souvisejících prostorách a okolí. Kromě toho strážníci řeší i problémy týkající se samotné dopravy, kdy neukáznění řidiči svými vozidly blokují průjezdnost povrchových linek MHD.

 

Součinnost s přepravními kontrolory, dohled nad veřejným pořádkem a bezpečností v dopravních prostředcích i okolí stanic, prioritně zajišťuje ve směnném provozu specializovaný Hlídkový útvar městské policie s celoměstskou působností. Dále se na něm podílejí v rámci své činnosti i ostatní útvary. Zároveň spolupracují i s pracovníky Dopravního podniku hl. m. Prahy. Strážníky žádají o pomoc zejména samotní řidiči. Ti využívají možnosti přivolání hlídky pomocí SOS tlačítka v případě jakéhokoli ohrožení bezpečnosti, zdraví a života. V roce 2019 bylo zaznamenáno celkem 893 tísňových událostí.

Zároveň žádají řidiči povrchových linek MHD pomoc strážníků i v rámci dopravy. Na vině jsou neukáznění řidiči, kteří svá vozidla nedbale parkují v blízkosti tramvajových pásů, křižovatkách, zastávkách apod. Plynulost pražské hromadné dopravy tak bývá často ochromena a linky nabírají zpoždění. Jen za letošní rok přijala pražská městská policie od Dopravního podniku 282 žádostí o odtah vozidla z důvodu překážky silničního provozu a bylo odtaženo celkem 1 060 vozidel buď na žádost, nebo na základě zjištění strážníků v terénu.

Mapa obvodních ředitelství Městské policie hl. m. Prahy