01

Nábor

Chcete se stát pražským strážníkem? Tady najdete všechny potřebné informace.

05

Najdi svého strážníka / vozidlo

Zde můžete najít Vašeho okrskáře, nebo zjitit, zda bylo Vaše vozidlo odtaženo

02

Tiskové zprávy

Přehled tiskových zpráv

06

Změna termínu projednání přestupku

Zde si můžete přeobjednat termín pro projednání přestupku.

03

Pražský strážník

Aktuální číslo a archiv časopisu Pražský strážník

04

Pohledávky

Byla Vám uložena pokuta tzv. na „složenku“ a nejste si jisti, zda jste pokutu v řádném termínu zaplatili?

Děkovné dopisy červenec 2021

Dobrý den, ještě jednou bych rád poděkoval strážníkům, kteří nám s přítelkyní (oba na elektrických vozících) pomohli dostat se domů v okamžiku, kdy můj vozík naprosto nečekaně a bez předchozího varování selhal, a zůstali jsme viset pod Nebozízkem u lanovky. Ještě jednou moc děkujeme, technický stav vozíku už je v řešení, takže doufám, že se nám to už nestane. S pozdravem a přáním hezkého dne Jiří J.

Dobrý den, obracím se na Vás touto formou, abych poděkoval za skvělou a naprosto profesionální práci strážníků pražské městské policie skupiny TAXI. V kostce shrnu příběh, na jehož konci chci opravdu se vší pokorou poděkovat za práci, kterou tito strážníci  odvádějí. Od roku 2015 spolupracuji s největším taxi operátorem v Praze, který působí mimo jiné i na Letišti Václava Havla Praha. Mám na starost bezpečnost ve společnosti. Vždy a za každé situace na 100 % poskytuji naprostou součinnost policii, pokud požádá o informace o řidičích, jízdách nebo dalších věcech. Letiště je vstupní brána do České republiky, proto i tam dohlížíme, aby vše probíhalo podle českých zákonů. Stejně tak pokud se jedná o  zjištění konkrétní jízdy a jejích trasování, případný prohřešek jsem ihned ve vší součinnosti řešil. V  poslední době, končící covidové, jsem zaznamenal jednak vlastním šetřením, ale i od řidičů na letišti, několik incidentů na parkovištích u příletových hal. V kostce se jednalo o to, že se tam začalo srocovat větší množství osob špatně mluvících česky. Tyto osoby přijíždí v neoznačených vozech, na parkovištích oslovují cestující a nabízí jim přepravu do centra města. Jednak to na letišti dělat nesmí, navíc ani nemají, dle mého, legálním způsobem získané oprávnění k poskytování těchto služeb. Začalo tam docházet k  menším konfliktům, které jsem nechtěl nechat eskalovat dále. Obrátil jsem se na místní oddělení cizinecké policie a požádal o radu, jak mohu postupovat a eliminovat možné vyhrocení situace. Zde chci vyzdvihnout naprosto profesionální přístup všech policistů, se kterými jsem hovořil. Bylo mi sděleno, že se spojí se skupinou Taxi městské policie, jelikož to spadá do její kompetence. Já jsem vždy pro kontrolu všech a padni komu padni, proto naši řidiči musí mít vždy vše v naprostém pořádku. A co sleduji provoz na Letišti Václava Havla Praha od roku 2015, tak i vozy jiných taxi operátorů mají vše v  pořádku dle zákona. Zaznamenal jsem mnohem větší hlídkovou službu městské policie na těchto parkovištích, včetně kontroly vozů, a tím se velmi situace uklidnila a nedochází k  žádným incidentům. Jelikož na letišti jsem téměř každý den, vidím, jak kontroly probíhají, a byl jsem několikrát svědkem, jak strážníci skvěle pracují a naprosto profesionálním způsobem se ke všem chovají. Konkrétně jsem si opsal pár čísel, a omlouvám se, pokud jsem někoho vynechal. Čísla strážníků, kterým jsem chtěl poděkovat: 2066, 1123, 0797, 2435, 2432, 3023. Tento e-mail píši proto, abych vám sdělil, že si velmi vážím práce, kterou děláte, a tito strážníci dělají čest městu Praha. Právem si zaslouží poděkování, a ač neznám všechny, s kterými jsem měl možnost hovořit, věřím, že se k nim poděkování dostane, neboť v této nelehké době jim dobré slovo za skutečně profesionální přístup právem patří. V úctě Marek V.

Vážení, moc ráda bych poděkovala strážníkům, kteří mi nabídli 29. června pomoc, když se mi udělalo špatně při návštěvě autoservisu na Žižkově. S mou nevolností neměl nic společného ani zmíněný autoservis, ani nadměrné požití alkoholu, ani otrava jídlem, ale úplně obyčejný úpal. Pohled na mne, zvracející u stromku, asi nebyl moc pěkný, přesto u mne strážníci zastavili a nabízeli pomoc přivoláním sanitky. Odmítla jsem, protože mi bylo hloupé obtěžovat někoho svou nevolností. V té chvíli jsem se cítila opravdu špatně a chtěla nebýt. Naštěstí byl se mnou můj přítel, který se o mne staral. Za nějakou dobu – nedokáži odhadnout, jak dlouho jsem nebyla schopná ničeho a jen jsem odevzdaně ležela na trávníku a odpočívala mezi návaly dávení – se strážníci vrátili a jeden z nich mi dal svůj ledový čaj. Skutečně mne to dojalo a také nesmírně potěšilo. Přítel chtěl čaj zaplatit, ale strážník řekl: „To je dobré, stejně byl ve slevě.“ Malý čin pro lidstvo, ale obrovský čin pro mne. Děkuji oběma strážníkům, i když neznám jména ani služební čísla. Stále na jejich ochotu vzpomínám. Lucie H.  

Dobrý den, rád bych chtěl pochválit návštěvu strážníků Jiřího a Davida z Prahy - Petrovic. Pro naše malé děti, které v Rodinném centru máme, byla přednáška a vybavení policistů poučné, zábavné a  především si děti odnášejí moře zážitků do budoucna. Moc ještě jednou děkujeme, a pokud to bude možné, rádi v budoucnu zase využijeme Vašich služeb. J S pozdravem David S., Rodinné centrum Snopík.

Dobrý den, dnes (15. 7.) okolo cca 13.45 jsem měl se ženou defekt na automobilu na Jižní spojce při výjezdu od Krče směr Mladá Boleslav. Vaši policisté se zachovali velice slušně a organizovaně. Děkujeme, děkujeme, takových více, byla mezi nimi i žena a druhá seděla v automobilu. Všem děkujeme. S pokorou, úctou a láskou v srdci Martin P. s manželkou.

Dobrý večer, rád bych touto cestou ještě jednou poděkoval strážníkům, kteří řešili stížnost na špatné parkování v ulici Kakosova/Wiesenthalova dnes 15. července kolem 22. hodiny. Oba strážníci měli velmi lidský přístup a snažili se situaci v poklidu vyřešit, přestože oznamovatel nebyl zcela inteligenčně potentní a chtěl dělat jen problémy. Přeji Vám všem klidnou službu. S pozdravem Ing. Ondřej T.

Dobrý den, dnes ráno (19. 7.) u nás zvonil váš strážník (bohužel nevím jméno), který nás přišel informovat, že naše auto, zaparkované v ulici Kolovečská (červená Alhambra), má otevřená přední okna. Což bylo zjištěno při kontrole parkoviště. Okna jsem zapomněl zavřít při dolévání kapalin do auta v kufru. Od „zapomenutí“ k oznámení z vaší strany uplynulo jen asi 40minut! Chtěl bych tedy touto cestou ještě jednou poděkovat strážníkovi za velmi rychle zjištění mého pochybení a ochranu našeho majetku. :) S pozdravem Štěpán V.

Vážený pane řediteli, právě jsme se vrátili z pobytového letního dětského tábora na Machově Mlýně, kde bylo 31 dětí vybraných OSPOD Praha 2. Působil zde Váš zaměstnanec, pan Bc. Lukáš Kačerovský. Pracoval jako oddílový vedoucí. Vzhledem k jeho zkušenostem s prevencí mezi dětmi a mládeží ví, jak s dětmi mluvit a dovede je i vhodně motivovat. Protože si letos rozšířil své vzdělání také o  „zdravotníka“, mohl s dětmi probírat i tuto oblast a byl nápomocen našemu zdravotníkovi. Většina dětí byla stejná jako v loňském roce (hlavně ty starší), a proto děkovaly Lukášovi, že jim pomohl řešit nepříjemnou situaci na dětských hřištích, se kterou se loni svěřily. Jeho jednání a plnění slibů mu pomáhá s dětmi navázat kontakt, který je potřebný v práci preventisty. Při odjezdu i příjezdu požádal své kolegy, aby nám pomohli s dopravní situací, která není v ulici Slezská ideální pro zájezdní autobus při odjezdech a příjezdech na tábory. Domluvili jsme se také na další spolupráci během školního roku, a to formou jeho pravidelnějších návštěv na našich otevřených klubech, ve Slezské i ve Stanici techniků Vyšehrad (různé oblasti prevence, kyberšikana, šikana, první pomoc apod.). Poslední týden v srpnu bude ještě působit jako vedoucí na příměstském táboře pro tyto děti. Už jsme společně s ním naplánovali program a věříme, že se dětem bude líbit stejně jako na pobytovém táboře. Velice Vám děkuji za jeho uvolnění a možnost úzké spolupráce s ním i městskou policií na Praze 2. Mgr. Radana Srncová, vedoucí Stanice techniků Vyšehrad, DDM Praha 2.

Dobrý den, rád bych poděkoval strážníkovi číslo 1153, který v době osobního volna zpacifikoval opilého, agresivního a problémového pasažéra v autobuse linky 367 na Černý Most. Velmi dlouho se mu pokoušel domluvit s chladnou hlavou a slušně, což obdivuji,  protože jednání pasažéra bylo příšerné. Když to po delší době nepomohlo,  pomocí jednoho chmatu ho vyprovodil ven a autobus mohl pokračovat, aniž by musel čekat v Radonicích na PČR. Autobus byl z půlky plný a díky tomuto zásahu nabral zpoždění jen pět minut. Více takových profíků. Děkuji. Michal R., řidič autobusu. 

Vážený pane řediteli, dne 28. 7. 2021 naše dcera Julie spadla na náplavce se svým kolem do Vltavy. Dceru se nám podařilo bezprostředně zachránit a nic se jí naštěstí nestalo. Snažili jsme se vylovit jízdní kolo, ale to se nám ani s  pomocí dalších lidí nepodařilo. Dostali jsme tip na oslovení Městské policie Praha o pomoc, což jsme se, i přes jisté pochybnosti, rozhodli zkusit. Po velmi vstřícné telefonické domluvě nám v krátké době vyrazila na pomoc hlídka strážníků na člunu. Strážníkům se kolo podařilo vylovit rychle a bez problémů. Rádi bychom tímto poděkovali strážníkům č. 3202 a č. 1208 za jejich pomoc s vylovením dětského jízdního a za velmi milý, vstřícný, profesionální a lidský přístup. Jejich jednání a pomoc nám ukázalo, že strážníci městské policie nejsou jen "rozdavači botiček", ale opravdoví pomocníci a dobří sousedé, na které se můžeme obrátit v případě nouze a potřeby pomoci. Děkujeme. S pozdravem Iva a Radim Š.

Mapa obvodních ředitelství Městské policie hl. m. Prahy